Uitleg bij het afsluiten van een hypotheek

  • Wat is een hypotheek nu eigenlijk?
  • Waar moet u op letten als u een hypotheek afsluit?
  • Maak het niet moeilijker dan het is!

Wat is een hypotheek nu eigenlijk?

Een hypothecaire lening, hypothecair krediet of lening met hypothecaire zekerheid, in het gewone spraakgebruik vooral hypotheek genoemd, is een geldlening waarbij een registergoed, bijvoorbeeld onroerend goed, als onderpand dient. Als iemand geld leent voor de koop van een huis, en hij/zij geeft het huis als onderpand, is hij eigenaar van het pand, geldnemer en hypotheekgever. De geldgever, meestal een financiële instelling, is de hypotheeknemer (hij verkrijgt het recht van hypotheek: eerste recht van verkoop). De financiële instelling is dus ‘hypotheekhouder’. Deze termen worden vaak ten onrechte omgekeerd gebruikt.

Waar moet u op letten als u een hypotheek afsluit?

Als u geld leent voor een auto, spreekt u af dat u het geleende geld in bijvoorbeeld 5 jaar terugbetaald, u betaald een vast bedrag per maand inclusief rente en na 5 jaar bent u klaar is de auto afgelost. Bij een hypotheek gaat het iets anders. U koopt een huis en leent het aankoopbedrag + de eventuele kosten bij een bank . De bank rekent aan u een rente over het geleende bedrag welke u maandelijks dient te voldoen. De bank vraagt aan u een zekerheid en dat is het huis. Om de zekerheid te waarborgen moet u naar de notaris waar u als eigenaar wordt ingeschreven en waar wordt vastgelegd dat u het geld heeft geleend van de bank tegen welke condities.  In deze akte van hypothecaire inschrijving zoals dit heet geeft u aan dat als u niet meer aan uw verplichtingen kan voldoen de bank het eigendomsrecht over uw huis krijgt.

De meeste banken verplichten u om (een deel van) de lening over een periode van 30 jaar af te lossen. Hiervoor zijn verschillende methodes:

  • U kunt maandelijks een deel aflossen.
  • U kunt een spaar/beleggings verzekering afsluiten.
  • U kunt gaan beleggen.

Aan ieder aflossingsverplichting zitten voor- en nadelen.

Daarnaast zal de bank aan u adviseren om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, dit betekent dat als u of uw partner komt te overlijden , de overlijdensrisicoverzekering het bedrag of een deel hiervan uitkeert en uw hypotheek (gedeeltelijk) wordt afgelost. Als u een hypotheek afsluit zijn er sommige zaken die verplicht worden gesteld en sommige zaken die vrijblijvend zijn en die u zelf bepaalt aan de hand van uw wensen.

Verplicht zijn;
Rente, (gedeeltelijke) aflossing en overlijdensrisico

Vrijblijvend;
Woonlasten beschermers (Arbeidsongeschiktheid/WW)

Maak het dus niet moeilijker dan het is, en bespaar op onnodige uitgaven als ze u niet verplicht worden.

Waarom dan wel een adviseur inschakelen;
In bovenstaande is bijvoorbeeld geen rekening gehouden met uw financiële situatie als u ouder wordt. U wilt in uw huis blijven wonen maar heeft geen behoorlijke pensioenvoorziening. Dit is heel belangrijk voor u en uw toekomst.

Zorg ervoor dat u nu kan blijven leven zoals u dat wilt , maar zorg er ook voor dat dit later nog kan.

Maak een afspraak met één van onze adviseurs en deze zal het u prima uitleggen.

Start de hypotheek vergelijking